Informacija skaitytojui:

Viskas kas čia rašoma yra tik autoriaus asmeninė nuomonė, nepretenduojanti į faktus. Bet koks vardų, vietų ar kitos informacijos sutapimas su tikrove yra visiškai atsitiktinis.

2010-08-06

Mokestis už lietų

Vienas barzdotas dėdulė sėdintis ministerio kėdėj pareiškė savo nuomonę apie tuščios laikmenos mokestį kuris išgelbės skurstančius meninkus:
“Skirtingai nei žmonės, kurie gauna stabilų atlyginimą kas mėnesį, kūrybos žmonės uždirba tikrai nestabilias pajamas, ir dar jeigu jos yra labai sunkiai apmokestintos ir jie negauna kitų pajamų, kaip galėtų gauti iš tuščios laikmenos platinimo, tai jų būklė yra (tokia – BNS), kad, kaip daug kas iš jų sako ir iš to susitikimo man perpasakojo AGATA atstovai, jie traktuoja emigraciją kaip evakuaciją” ir t.t ir pan.
Kodėl visame šitame mokestyje išskiriami tik atlikėjai  meninykai? Ką kiti žmonės nieko nesukuria? Kodėl pinigus skirstyt reikia tik meninykams? Kodėl pamirštami žmonės užsiimantys technine kūryba. Arba programuotojai rašantys kodą? O šiaip žmonės rašantys į internetą visokias blevyzgas (blogus, komentarus feisbukus, tviterius ir pan dalykus). Juk jų kūrybą irgi į tas laikmenas gali kas nors nukopijuoti. Gal reikia ir visiems blogeriams atseikėt po keletą šimtų litų. Kad bent domainai ir interneto ryšys atsipirktų.
Ir kitas klausimas – ar tikrai tie meninykai ir atlikėjai gyvena taip blogai tik todėl, kad jų kūrybas kažkas kopijuoja į skaitmenines laikmenas? Visais laikais menas buvo kuriamas iš rėmėjų- žmonių kuriems menas patiko ir kurie už meną sutiko mokėti savo pinigus. Arba žmogus išgyvendavo iš kitų pajamų, o menu užsiimdavo savo malonumui ir iš savo lėšų.
Ir tik komunistų buvo sugalvota sąvoka “menas liaudžiai”. T.y. buvo įvestas socializmas mene. Menininkai kūrė ir jiems mokėjo už kūrybą. Bet ne už jos rezultatą. 50metelių tokio socializmo ir dabar kiekvienas nesugebantis daryti nieko iš ko gali užsidirbti pragyvenimui nusprendžia kad jis yra menininkas ir kad kuria “tikrą meną”, o ne popsą ir kad jį turi išlaikyti visuomenė. Nes jis yra kūrėjas, jis kuria. Ir nesvarbu kad nieko doro nesukuria, bet juk kuria. Nes menininkas. Ir blogai gyvena, nes jo kūrybos niekas neperka.
Todėl šių laikų bolševikai ir sugalvojo įvesti socializmą. O kadangi klasikinis socializmas kvepia krauju, tai rado šiuolaokiškesnį rekvizicijų būdą- veltėdžiams išlaikyti imti lėšas iš kiekvieno kas perka bet kokią skaitmeninę laikmeną. Ir šūkį ant savo kruvinos vėliavos gražų sugalvojo “gelbėjam vargstančius meninykus”
nkorea21
O gal menininkų problemų sprendimas yra ne duoti žuvį, o duoti meškerę ir išmokyti žvejoti? Ne bandyti išlaikyti visokius bebalsius ar drobės gadintojus, o aiškiai pasakyti – jei nesugebi sukurti nieko, kas kažkam būtų įdomu tiek, kad už tai būtų linkęs sumokėt, tai gal ir nekurk. Gal iš tikro Tau geriau būti ne atlikėju, o pranešėjų traukinių ar autobusų stotyje? O gal geriau būti ne dailininku, o dažytoju? Ir ne skulptorium, o betonuotoju? Ir gal tada ir meno vertė pakils? Gal tada dailininkais liks tik tie, kurie iš tikro sukuria kažką gražaus, ką pamačius iš tikro norisi nusipirkti bet kokia kaina. Ar bent susimokėti kokį 20 Lt už įėjimą į galeriją ar muziejų, kad tokį grožį pamatyt? Gal liks tik tie atlikėjai, kurie sukuria tokį garsą kurio iš tikro norėsis klausyti ir nebus gaila sumokėti už legalų įrašą kokį 30 ar 40Lt. Ir kurio įrašų žmonės stovės eilėse 3 dienas prieš jam pasirodant parduotuvėse. Ir į kurių koncertus bilietai po 150Lt bus išgraibstomi per 2 val. Kodėl po Rammstein koncerto išėjus buvo mintis “Per pigūs bilietai buvo. Būčiau sumokėjęs ir 100 Lt daugiau”. Kodėl Lietuvoje nera nė vieno tokio atlikėjo?
Ir pabaigai. Jei priims šitą socialistinį įstatymą visas laikmenas pirksiu tik užsienyje. Nenoriu būti socializmo finansuotojas.

1 komentaras:

  1. Oj, čia ilga ir įdomi tema. Du metus atgal kaip reikalas dėl jos siutau. Tik kas iš to..

    Blogiausia, kad net nekalbant apie juokingus tų pinigų surinkimo būdus, o tik apie tiesioginius - parduotus cd, mp3 ir pan, autoriai gauna juokingai mažą procentą visko.. viskas nusėda visokiose AGATA, LATGA, MPAA, RIAA, bla bla..

    AtsakytiPanaikinti